
Els Cinc Llenguatges de l’Amor en la Relació de Parella
L’amor s’expressa estimant. Estimar, ser estimat, sentir-se estimat, estimar-se… Sovint tot allò que fem o diem és amb l’objectiu de mostrar el nostre amor i sentir-nos correspostos. Ara bé: no tothom té la mateixa manera d’estimar, i això pot portar a malentesos. De fet, cadascú de nosaltres estima i necessita ser estimat de maneres diferents. Podríem dir que dins nostre tenim un dipòsit emocional que necessita ser emplenat d’amor. Aquest dipòsit s’emplena quan la nostra parella ens ofereix allò que nosaltres interpretem que és amor, és a dir, quan parla el nostre llenguatge de l’amor. Per tant, estimar la nostra parella significa parlar en el seu idioma. Cadascú sol tenir un llenguatge preferent. És aquest idioma preferent el que hem d’aprendre a parlar.
Enamorar-se encara no és estimar, perquè no sabem molt bé com és la nostra parella. El que sí fem d’una manera intensa mentre dura l’enamorament, és donar amor en tots els seus llenguatges.
Segons el psicòleg Gary Chapman hi ha cinc llenguatges, cinc maneres d’expressar l’amor:
Llenguatge 1 – dir paraules d’afecte i reconeixement. Són necessàries per a moltes persones. Significa utilitzar expressions com: estàs molt elegant; has fet una bona feina, tens capacitat per fer-ho!; quin menjar més bo; gràcies per ajudar-me…
Llenguatge 2 – compartir temps i moments de qualitat. És un dels llenguatges més reclamats. Significa deixar qualsevol activitat per dedicar-nos, des de la presència, a la parella: escoltar-la amb atenció quan parla; mirar-la als ulls; somriure; passejar junts; proposar d’anar al cinema, comprar entrades pel teatre, reservar un sopar a un restaurant romàntic…
Llenguatge 3 – oferir regals. És una manera simbòlica i valuosa de dir “t’estimo”. Aquí l’objecte físic representa l’amor cap a l’altre: tenir detalls, regalar una flor; fer un escrit; comprar una peça de roba que saps que li agrada…
Llenguatge 4 – col·laborar o fer favors. És un llenguatge prioritari en moltes persones. Es tracta de fer totes aquelles feines de casa i aquells favors que complauen a la nostra parella: cuinar, passar l’aspiradora, pintar el dormitori, arreglar la persiana, rentar el cotxe, cuidar el jardí, ajudar l’altre en la seva feina…
Llenguatge 5 – tenir contacte físic. Sentir-nos tocats, acariciats, és un dels llenguatges més potents de l’amor. Acaronar, besar, abraçar… són accions que van més enllà del contacte físic amb connotació sexual.
Preguntes a fer-se cadascú per a descobrir el llenguatge de l’amor:
1 – Què és el que jo tot sovint reclamo a la meva parella que, si no m’ho dona, em fa sentir malament?
2 – Què és el que la meva parella em dona i que em fa sentir estimat?
3 – Quina forma preferent tinc d’expressar amor a la meva parella?
4 – Quin penso que és el llenguatge de l’amor de la meva parella? Què és el que em reclama? Què és el que li dono?
Un cop obtinguda la resposta, pregunteu-vos: Què puc fer per augmentar aquest nivell?
Sovint, molt del dolor que s’acumula en una relació (el dipòsit emocional està buit) s’esvaeix quan comencem a parlar el llenguatge de l’amor de l’altre.
Comentarios (1)
Júlia
| #
Hola, Núria. Sóc estudiant de psicologia i m’he interessat especialment en aquest últim post del teu blog.
Se’m presenta un dubte… Què passa si no saps respondre la primera de les preguntes que planteges?
Moltes vegades he vist o sentit que faltava alguna cosa en alguna relació i no he pogut identificar què era, la qual cosa ha fet impossible el diàleg.
Això acaba donant una insatisfacció i un acomodament que, curiosament, veig en moltes parelles d’edat més avançada a la meua (cultura? Tradició?) Una falta de comunicació perquè no s’ha trobat missatge a transmetre. “No em passa res”
Crec que aquesta primera pregunta exposada és la més important i la més difícil. Crec també que molts no l’hem sabut respondre sempre, i alguns s’han conformat .
Responder